Martin Ådahl: Låt inte Arbetsförmedlingen ta hand om starta eget-bidrag

Arbetsförmedlingen ska inte hantera starta eget-bidrag. Det menar Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl som dessutom anser att Arbetsförmedlingen är en organisation i kris och som det på allvar är dags att se över.
- Tiden är mogen för det nu. Det kommer att komma förr eller senare och det är en naturlig del att flytta över sådant som Arbetsförmedlingen uppenbarligen inte är skaffad för, säger han till SVT.
De starta eget-bidrag som Arbetsförmedlingen hanterar syftar till att skapa fler jobb genom att man i sex månader får ersättning från staten för att driva företag. Ytterligare sex månader senare följer Arbetsförmedlingen upp hur det går för de nystartade företagen, en uppföljning som Martin Ådahl kritiserar.
- Sex månader är alldeles för kort tid för att bedöma insatsen i ett företag och det är svårt att tänka sig att ett företag hinner gå omkull på ett år även om de inte har alltigenom lyckade affärsidéer, säger Martin Ådahl.
Dessutom, menar Martin Ådahl, bör inte starta eget-bidrag användas som arbetsmarknadsåtgärd överhuvudtaget.
- Det ska vara ett sätt att fånga upp spännande idéer, inte för att knuffa ut en arbetslös person i nyföretagande. Hanteringen av bidragen borde lyftas bort från Arbetsförmedlingen eftersom det finns en stor risk att en organisation i kris helt enkelt inte är den bästa att handskas med detta.