Grattis, Thorbjörn Fälldin!

1971 blev Thorbjörn Fälldin partiledare för Centerpartiet och fem år senare den första ickesocialistiska statsministern på 40 år. En historisk valseger. Idag den 24 april fyller han 88 år och lever ett betydligt lugnare liv på gården i Ås, några mil norr om Härnösand.


Thorbjörn Fälldin sitter vid det stora köksbordet där han så många gånger tidigare tagit emot gäster och journalister. Numera är trafiken inte lika tät, men den här dagen är huset fullt. Bland annat är fyra barnbarnsbarn på besök för att fira honom.
Andra gratulanter har hört av sig via telefonen, till exempel Annie Lööf och den gamle moderatledaren och kompisen Ulf Adelsohn. Hur känns det då att fylla 88?
– Ganska bra. Att man blir äldre går ju inte att göra så mycket åt. Får man leva så blir man gammal!
På bordet står nyplockade vitsippor och andra blommor. Hustrun Solveig har redan bjudit på kaffe några gånger och fler lär det bli innan dagen är slut.
Thorbjörn Fälldin gick med i dåvarande Bondeförbundet av två skäl. Dels var föräldrarna engagerade i partiet och dels förde han tillsammans med sina kompisar en kamp för att det skulle  byggas en riktig fotbollsplan och en idrottshall i samhället. Och de gamla kommunalmännen lyssnade till slut.
– Känslan att det gick att påverka samhällsutvecklingen var stark. Så jag fick lust att engagera mig ännu mer i politiken. Och vill man nå ett mål så får man inte nöja sig med första instans.
Engagemanget och envisheten bar alltså till slut ända fram till statsministerposten. Numera är tillvaron betydligt lugnare och politiken har han mer eller mindre lämnat bakom sig för många år sedan.
– Men jag tycker fortfarande att landsbygdsutvecklingen är en viktig fråga.
Valrörelsen tänker han följa från sidlinjen, via radio och TV, men han har ett gott råd till alla valarbetare och speciellt till de ledande företrädarna.
– Det gäller att gå in med bra kondition så att man vet och känner att man pallar. Sedan är det som i idrotten att framgång föder framgång. Gör man ett mål så blir man genast på bättre humör.
Idag är konditionen med ålderns rätt inte den allra bästa och det är dags att avrunda intervjun.
– Det är ju en ovanligt intensiv dag idag. Jag får försöka hushålla med krafterna.