Dags att förbjuda bisfenoler

Även om regeringen förbjudit den hormonstörande kemikalien Bisfenol A i barnmatsförpackningar och arbetar för att totalförbjuda ämnet dyker det upp andra bisfenoler i vår vardag. Tillverkare av bland annat kvitton till butiker börjat sälja produkter som inte innehåller bisfenol A, men som innehåller bisfenol B, eller bisfenol S. Ämnen som i grund och botten är snarlika. Det här är oacceptabelt menar Lena Ek som idag vid ett seminarium tydligt poängterade att hela det så kallade bisfenolalfabetet borde förbjudas.
– Om det finns gifter som är snarlika, borde det vara möjligt att förbjuda dem samtidigt. Tyvärr kan man inte göra det i EU i dag.
På grund av EU-lagstiftning kan man inte förbjuda en hel grupp kemikalier samtidigt utan måste ta en i taget. Det gör att det blir ett slags kryphål i lagen där tillverkarna genom att göra små kemiska justeringar kan undvika kostnaderna som det egentligen skulle innebära att byta ut den farliga kemikalien mot något som inte påverkar människors hälsa.
– Att man inte får ta bort flera nästan likadana ämnen samtidigt skapar ett kryphål i lagen. När EU förbjudit ett giftigt ämne kan man mixtra lite med det i laboratoriet, ge det ett nytt namn och fortsätta sälja det. Trots att det kanske är lika farligt eller farligare än ämnet som redan är förbjudet, säger Lena Ek.
Läs mer om Centerpartiets politik för en giftfri vardag.