Det måste bli lättare att jobba i Sverige

Även om Sverige redan har ett av världens bästa system för arbetskraftsinvandring behöver reglerna förenklas ytterligare. Ett sätt är att fler arbetsgivare en snabbare väg in till Migrationsverket, enligt ett nytt förslag som Fredrick Federley presenterar i Dagens Nyheter.
Sedan 2008 har Sverige ett av världens mest liberala system för arbetskraftsinvandring. Det är och ska vara lätt att komma hit och arbeta och den som har fått ett jobberbjudande kan få ett arbetstillstånd i två år. Däremot är handläggningstiderna alldeles för långa och behöver ses över.
- Ett sådant här enkelt ärende bör inte behöva ta mer än två månader. I dag tar det åtta månader, vilket är på tok för länge. Det säger sig självt att det inte är bra för ett företags verksamhet, säger Fredrick Federley till DN.
Dessutom behöver fler arbetsgivare få tillgång till en specialbehandling, så kallad snabbfil hos Migrationsverket. För att ett företag ska få del av det idag krävs att man haft 25 personer anställda som arbetskraftsinvandrat. Det borde räcka med en person, säger Fredrick Federley.
– Har man haft en person här i ett år och vi inte hittat några konstigheter, då bör du direkt kunna kvalificera dig till det enklare ansökningsförfarandet.