Annie Lööf: De små frågorna handlar om någonting större

Under förmiddagens partiledardebatt i Riksdagen blev det än en gång tydligt att EU-frågorna skiljer oppostionionen från Centerpartiet och Alliansen. Medan oppositionen vill se en särskild EU-skatt med allt vad det innebär lyfte Annie Lööf istället frågan om att EU:s byråkrati måste minska, inte öka.
- Byråkratin i EU har växt och viljan att likrikta har ökat. Trygghet har blivit synonymt med övervakning. Därför behöver EU bli smalare men vassare, fokusera på rätt saker och hålla tassarna borta från det andra, säger Annie Lööf.
Centerpartiet går till val på ett smalare men vassare EU. Ett EU som låter bli de frågor där Sverige och de andra medlemsstaterna själva gör saker bättre. Istället behöver EU kraftsamla kring de stora utmaningarna.
- Det finns de som kallar det populism att prata om den växande byråkratin. Om snuset, lakritspiporna och lekplatserna. Jag håller inte med. Det är visserligen små frågor men de handlar om någonting större. En osund klåfingrighet och en utveckling som leder åt helt fel håll, säger Annie Lööf.
Annie Lööf poängterade också tydligt i debatten vilket syfte som är EU:s absolut främsta. Nämligen det som handlar om att bevara frihet, fred och öppenhet.
- Det är så oerhört lätt att glömma historien. Och det är helt avgörande att vi aldrig gör det. Därför handlar EU:s absoluta kärna om att se till att vi aldrig någonsin upplever ett krig på den europeiska kontinenten igen, säger Annie Lööf.