Centerpartiet presenterar fem förslag för giftfria kläder

Fyra kilo kemikalier. Så mycket kemikalier går åt för att tillverka ett kilo tyg. Att ta reda på exakt vilka kemikalier ett klädesplagg innehåller är en utmaning motsvarande ett forskningsprojekt. Därför presenterar nu Annie Lööf fem förslag för giftfria kläder.
Centerpartiet kämpar hårt för en giftfri vardag. Det handlar om alltifrån barnens leksaker till maten vi äter men också kläderna vi bär närmast kroppen. Man ska kunna köpa kläder utan att behöva oroa sig för att kroppen utsätts för farliga gifter. Därför har Centerpartiet också lyft frågan om att införa ett slags FASS för kemikalier för att enkelt kunna göra bra och giftfria val.
- Det ska inte krävas en kemiexamen för att veta hur gifter i kläder påverkar oss. När det är ett årslångt projekt att ta reda på hur mycket kemikalier en enda tröja innehåller tycker jag att det har gått för långt, säger Annie Lööf.
Ämnen som leder till minskad fortplantningsförmåga, ökad risk för missfall och cancer. Ännu vet ingen de fulla konsekvenserna av de gifter som omger oss. När det handlar om gifter i kläder finns dessutom fler aspekter än enbart det faktum att kemikalierna i tyget hamnar nära kroppen.
- När kläderna tvättas kommer kemikalierna ut i naturen och i vattnet. Dels påverkar det kretsloppet men det kan också leda till att vi får i oss kemikalierna via dricksvattnet, säger Annie Lööf.
Sedan tidigare har Centerpartiet i Alliansen fört samtal med kemikalieindustri, tillverkare och textilbranschen för att minska gifter och onödiga kemikalier. Nu är det dags för nästa steg och idag träffar därför Annie Lööf och Lena Ek utvalda bloggare och representanter för modebranschen för att i ett öppet samtal diskutera och utbyta åsikter.
- Det ska bli intressant att få lyssna till de tankar som finns kring det här ämnet. Jag vill skapa en giftfri vardag, inte minst för våra barn. Därför är kläderna så viktigt, säger Annie Lööf.
Träffen äger rum på Näringsdepartementet och  i samband med det lanserar Centerpartiet också sidan www.giftfriaklader.se för att kunna samla information och uppmana till aktion och samarbete kring gifter i kläder.
Centerpartiets fem förslag för giftfria kläder. 

  • Fortsätt att utveckla branschdialogerna
  • Inför ett producentansvar för kläder
  • Stärk informationsinsatsen
  • Skärp reglerna för miljömärkning
  • Inför gemensamma EU-regler så kläderna blir giftfria
Här kan du läsa hela rapporten.