Centerpartiet vill se helt giftfria kläder

Kemikalier i kläder engagerar. Det stod klart då ministrarna Annie Lööf och Lena Ek träffade ett antal utvalda bloggare och modeprofiler för att diskutera frågan.
- Det finns gott om gifter och kemikalier i vår vardag, särskilt i mjuka plaster som exempelvis leksaker. Men också i kläder och med kläder är det lite speciellt av flera skäl, dels för att vi faktiskt bär det närmast kroppen men också för att vi slänger 8 kilo kläder per person och år. Det är alarmerande, säger Annie Lööf.
Flera av deltagarna poängterade att det är synd att det inte är lättare att återvinna kläder. Av exempelvis bomull är det möjligt att återvinna de fibrer som finns och på så sätt tillverka ny bomull. Insamling i butiker eller helt enkelt en textilåtervinning vid den lokala sopsorteringen var förslag som diskuterades.
Frågan om kemikalier och hållbarhet ligger i tiden, samtidigt som kunskapen i det närmaste är obefintlig menade flera av deltagarna. Det ska inte krävas en kemiexamen för att göra smarta val och det borde vara lättare att se vilka kemikalier ett plagg innehåller, kanske redan på tvättlappen eller genom att scanna av en streckkod i butiken.
- Det finns en fibermärkningsförordning och jag lyfter den här frågan hela tiden med mina ministerkollegor. Det som idag finns och som är jättebra är Svanen-märkningen, det vet vi fungerar, säger Lena Ek.
Mötet i Näringsdepartementet var ett första steget i arbetet för fler giftfria kläder. Många förslag kom fram och både Annie Lööf och Lena Ek poängterade efteråt hur värdefullt samarbetet är och skulle kunna utvecklas till.
- Jag är väldigt glad att vi haft det här mötet, det var spännande och intressanta tankar som kom fram och jag ser framemot att utveckla det här vidare, sa Annie Lööf efteråt.
giftfriaklader.se finns mer information och möjligheter att påverka.