Fyra förslag för minskat Brysselkrångel

https://www.youtube.com/watch?v=VsJeIdM0pg8
EU ska göra färre saker men göra dem rätt. Det är Centerpartiets linje inför EU-valet och det gäller inte minst EU:s byråkrati. Många miljarder går att spara in på exempelvis den månatliga flyttcirkusen mellan Bryssel och Strasbourg. Därför presenterar nu Centerpartiet fyra förslag för minskat Brysselkrångel.
- Att skicka stora delar av EU-maskineriet mellan Bryssel och Strasbourg varje månad sliter på både budgeten och miljön. Det är helt enkelt inte rimligt, säger Kent Johansson.
Centerpartiet anser att EU ska göra färre saker, men rätt saker. Detsamma gäller EU-byråkratin. En del behövs men en hel del skulle kunna tas bort och därmed spara stora summor. Ta till exempel flyttcirkusen mellan Bryssel och Strasbourg. Eller de åtta myndigheter med så luddiga uppgifter att de lätt kan läggas ned och spara sju miljarder kronor. Idag släpper Centerpartiet rapporten ”Fyra förslag för minskat Brysselkrångel”.
- Vi måste sopa rent framför egen dörr. Vi stramar åt på många håll i Europa och då är det helt rimligt att titta på EU:s egen administration, säger Kent Johansson.
Bara ett stopp på flyttcirkusen skulle ge besparingar på 1,9 miljarder kronor om året. Därtill kostar de åtta myndigheterna som Centerpartiet vill lägga ned ungefär en miljard om året i drift.
 
- Vi vill satsa offensivt på bland annat miljöområdet. Då måste vi se varifrån resurser kan omfördelas, säger Kent Johansson.
Rapporten innehåller ett brett åtgärdspaket för att sätta stopp för alla pengar som Centerpartiet anser riktas helt fel.

  • Centerpartiet vill att EU: s administrativa kostnader ska minska med 10 procent till 2020. Därefter en årlig besparing på 1-2 procent.
  • Centerpartiet föreslår ett regelförenklingsråd som leds av den nye kommissionsordföranden. Rådets uppgift ska vara att jaga överflödiga regler.
  • Centerpartiet vill att den nya ordföranden för EU-kommissionen som tillträder 2014, efter Europavalet, ska tillsätta en besparingsutredning för att minska på EU byråkratin och EU:s kostnader.
  • Centerpartiet vill se ett stopp för parlamentets flyttcirkus mellan Bryssel och Strasbourg.
Här hittar du alla förslagen i sin helhet.