Centerpartiet gör bästa EU-valet på 19 år och Fredrick Federley blir ny Europaparlamentariker

När samtliga röster nu är färdigräknade står det klart att Annie Lööfs första val som partiledare är ett framgångsval. Centerpartiet gör sitt bästa EU-val på 19 år och ökar sitt väljarstöd i 17 av 21 län. Jämfört med 2009 års val till Europaparlamentet har Centerpartiet fått över 67 000 fler röster i årets val.
- Detta är en arbetsseger. Alla centerpartister ute i Sveriges kommuner som kampanjat, delat ut valmaterial och pratat centerpolitik med väljare har gjort en enastående insats. Vi har haft tre starka toppkandidater som, tillsammans med Annie Lööf, drivit Centerpartiets frågor på ett fantastiskt sätt runt om i Sverige, både ute bland väljarna men också i medierna, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.
- Centerpartiets fokus på miljö- och klimatfrågorna, på ett stärkt djurskydd och vår tydlighet i vad som ska skötas av EU och inte har belönats av väljarna. Vi ser också tydligt hur Annie Lööfs starka insats i slutet av valrörelsen gav en positiv effekt. Centerpartiet är det parti som gjort den bästa valspurten. Nu bygger vi vidare på detta mot riksdagsvalet i september, säger Michael Arthursson.
Efter att personkryssen räknats är det också klart att Fredrick Federley, som enda svensk kandidat, har personkryssat sig in i Europaparlamentet och kommer att representera Centerpartiet i Bryssel de närmaste fem åren.
- Det finns många saker att glädjas över med vårt valresultat. Först och främst att vi som parti i ett starkt lagarbete levererat den största framgången i ett EU-val på 19 år när så många hade dömt ut oss. För det andra att vår partiledare Annie Lööf lett oss i denna framgång och för det tredje att vi har många starka kandidater som har fått ett starkt stöd i hela landet, säger Fredrick Federley.
- Jag tackar för förtroendet och ser med ödmjukhet på det kommande uppdraget att föra hela Centerpartiets talan i Europaparlamentet, avslutar Fredrick Federley.
Även de två andra toppkandidaterna, Kent Johansson och Kristina Yngwe genomförde imponerande kampanjer och fick över 28 000, respektive 26 000 personkryss.
- Centerpartiet fick över 60 000 nya väljare i valet till Europaparlamentet. Vi ökade kraftigt till 6,5 procent. Det är en arbetsseger för hela Centerrörelsen i hela Sverige, och jag vill tacka alla som varit engagerade i arbetet inför valet, säger Kent Johansson.
- Jag vill särskilt tacka Kristina Yngwe, Fredrick Federley och övriga kandidater på vår vallista för gott arbete för Centerpartiet under valkampanjen. Samtidigt önskar jag Fredrik Federley lycka till med det viktiga uppdraget i Europaparlamentet, avslutar Kent Johansson.
- Att jag som helt ny i Centerpartiet och i min första valrörelse kunnat hålla jämna steg med två så etablerade och skickliga politiker som Fredrick och Kent känns fantastiskt. Jag är oerhört tacksam för det stöd jag fått, och jag önskar Fredrick all lycka till med sitt nya uppdrag och hoppas han kan sätta lite knorr på EU, säger Kristina Yngwe.