Annie Lööf: Vänsterns män måste sluta tiga om feminism

Det är dags att sluta ducka i feminstdebatten Stefan Löfvén och istället börja ta debatten på allvar. Det är inte, och får aldrig bli kvinnors ansvar att driva jämställdhetsdebatten framåt. Det skriver Annie Lööf idag i Aftonbladet med anledning av Svensk kvinnolobbys forum i Malmö.
Under ett yrkesliv tjänar den genomsnittliga kvinnan 3,6 miljoner kronor mindre än sin manliga motsvarighet. Kvinnor lägger varje år sju arbetsveckor mer än män på städning och tvätt. Det är vanligare att heta Johan och vara VD i ett börsnoterat företag, än att vara kvinna och VD.
Det visar svart på vitt att världens mest jämställda land fortfarande är långt ifrån jämställt. Men plötsligt händer det - jämställdheten blir en av de heta valfrågorna. Jag välkomnar därför Feministisk Initiativs intåg i valrörelsen. Samtidigt finns det två grundläggande fel i den debatt som nu förs.
Det första är att männen plötsligt har dunstat från den debattscen de vanligtvis dominerar. Den senaste tiden har FI:s partiledare Gudrun Schyman debatterat i nästan samtliga medier. I princip uteslutande med andra kvinnor, däribland mig. När männen finns med, blir jämställdheten istället en icke-fråga. I SVT:s partiledardebatt där alla mina meddebattörer var män, fick den ett utrymme på strax under tre minuter.
Det andra grundläggande felet är att vänsterns förslag uppmålas som lösningar på ojämställdheten. Faktum är att Gudrun Schymans FI i princip har gjort en copy-paste på Vänsterpartiets politik. Kvotering, förbud mot företagande i välfärden, skrotande av RUT, kapad arbetstid och kraftigt höjda skatter på dem som tjänar minst är bara några av FI:s mörkröda förslag.
Det blir en saftig nota som ska betalas av någon. Beräkningar från bland annat Reforminstitutet visar att de offentliga utgifterna skulle behöva minskas med minst 250 miljarder – BNP skulle sjunka med minst 2,6 procent.
Är det ett pris som vänstern är beredd att betala? Det vet vi inte, för vänsterns män tiger.
Läs hela artikeln här.
http://www.aftonbladet.se/debatt/article19051689.ab
Här hittar du Centerpartiets politik för feminsm och jämställdhet