Eskil Erlandsson: Vi har inte råd att slänga var femte matkasse i soporna

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson kallar nu till sig livsmedelsindustrin för att få bukt med matsvinnet. –Det är dags att ta fram en nationell handlingsplan. Det krävs både politisk vilja och handlingskraft för att minska matsvinnet, för vi har inte råd med att var femte matkasse slängs i soporna.


Centerpartiet vill också driva på, både i EU och i Sverige, för att ersätta bäst före-datum med minst hållbar till-datum på torra varor som till exempel pasta, kaffe och te.
-Vi ska inte luras att välja bort det som är användbart och det gör de flesta när det står bäst-före. I stället bör var och en lita på sina sinnen för att kolla om maten är ok. Använd näsan, sinnena, säger Eskil Erlandsson.
Varje år slängs en miljon ton matavfall i Sverige. Det motsvarar ungefär 25 kilo fullt ätbar mat per person och kostar lika mycket som en hel månads mat. Var femte matkasse som bärs hem från affären hamnar alltså i soporna. För det är inte bara livsmedelsindustrin som kan göra skillnad. Faktum är att det är vanliga människor som står för den största delen av matsvinnet.
För att öka kunskapen vill nu Centerpartiet driva en nationell kampanj för att minska andelen mat som slängs, men som hade kunnat ätas om den hanterats annorlunda. Förutom att det gräver hål i hushållskassan, är det väldigt kostsamt för miljön. Den mat vi slänger står för hela 3 procent av våra totala utsläpp av växthusgaser och motsvarar koldioxidutsläppen från 525 000 bilar eller 345 000 hus som värms upp med olja.
Genom att minska matsvinnet med en femtedel skulle samhället kunna spara upp till 5,7 miljarder konor per år. Samtidigt förväntas jordens befolkning öka från 7 till 9 miljarder fram till 2050. Om alla ska kunna äta sig mätta och livsmedelsproduktionen öka med 70 procent. Och för att åstadkomma det måste matsvinnet minska.
Just idag är det också den så kallade overshooting day, som är den dag då mänskligheten förbrukat naturens budget för i år. De resterande 131 dagarna i år lever vi över våra tillgångar.
Centerpartiet driver nu tillsammans med Centerstudenter en kampanj för att hylla matlådan. Inför skolstarten 1 september ska Centerstudenter dela ut 5 000 matlådor över hela Sverige.

aftonbladet.se


centerpartiet.se