EU-förslag riskerar att slå hårt mot svenska bönder

Ett lagförslag från EU-kommissionen riskerar att helt slå undan produktionen av ekologiskt nötkött och mjölk i Sverige. Det befarar Fredrick Federley som i sin roll som parlamentariker arbetar hårt för att motarbeta förslaget. Även Eskil Erlandsson upprörs.
- Produktionen av ekologiskt kött och mjölk behöver ökat stöd, inte försvårande regler, säger Eskil Erlandsson.
Sveriges radio rapporterar idag att svenska bönder är oroade över det nya lagförslaget om ekologisk produktion från kommissionen. Det handlar om ett förbud mot att avhorna nötkreatur i ekologisk produktionen. Ett sådant förbud skulle innebära att många uppfödare av ekologiska nötkreatur och mjölkkor i Sverige skulle tvingas lägga ner sin produktion. Lagförslaget om ekologisk produktion behandlas just nu av av AGRI-utskottet i EU- parlamentet. Fredrick Federley kommer som medlem av utskottet att göra det han kan för att påverka lagstiftningen i rätt riktning.
- Förslaget riskerar att helt slå undan ekologisk nötkött- och mjölkproduktion i Sverige. Jag kommer att motarbeta förbud mot avhorning i AGRI-utskottet och även rösta emot det när förslaget når plenum, säger Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley.
Efterfrågan på svenskt ekologiskt nötkött och mjölk är just nu större än någonsin tidigare. Ekologisk kött- och mjölkproduktion är viktiga produktionsgrenar och vi måste därför göra vad vi kan för att stoppa att detta lagförlag blir verklighet.
Även Eskil Erlandsson reagerar kraftigt på beskedet om EU-kommissionens förslag. - Den ökande produktionen av svenskt och ekologiskt kött behöver uppmuntran och stöd, inte nya försvårande regler. Från Centerpartiets sida kommer vi att följa detta på alla nivåer och göra vad vi kan för att se till att förslaget inte blir verklighet, säger han.
 
Inslaget i Sveriges Radio hittar du här
Här kan du läsa om vår politik för en hållbar mat