Centerpartiet lokalt
  • / Press
  • / Pressmeddelande
  • / Emil Källström: En jobbfientlig budget från första till sista sidan

Emil Källström: En jobbfientlig budget från första till sista sidan

I dag lägger regeringen fram sin vårbudget på riksdagens bord. Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström är starkt kritisk till vad han menar är en lång rad av jobbfientliga förslag.

- Detta är en jobbfientlig budget från första till sista sidan, som slår hårt mot både ungdomar och småföretagare. Man gör det svårare för unga människor att få sitt första jobb genom att kraftigt höja arbetsgivaravgiften för dem. Regeringen skattar bort tusentals riktiga ungdomsjobb och kompenserar med statligt subventionerade traineeplatser. Det är bakvänt, säger Emil Källström.

Ett annat förslag från regeringen som riskerar att innebära tusentals förlorade jobb är sänkningen av ROT-avdraget.

- En särskilt jobbfientlig åtgärd i regeringens vårbudget är sänkningen av ROT-avdraget, som både Stefan Löfven och Magdalena Andersson före valet lovade dyrt och heligt att inte röra. Skatteverket sade redan 2011 att ROT-avdraget har gjort 44 000 svarta arbeten vita. Regeringen vill nu beskatta hantverkare och ROT-köpare i hela landet för att ha råd att smörja byggherrar i storstäderna med subventioner, konstaterar Källström.

Vänsterregeringen ger med den ena handen, men tar tillbaka mångdubbelt mer med den andra.
- 80 procent av regeringens skattehöjningar är på jobb och företagande. Man lägger 27,3 miljarder i skatter på landets alla företagare och löntagare. Sen ger man dem småflisor i sammanhanget på 660 miljoner kronor. Löfvens jobbsaldo är alltså minus 26,6 miljarder. Det är ett skambud till landets jobbskapare, säger Emil Källström.

Den här regeringen har på kort tid gjort sig känd för att bryta vallöften, vilket märks tydligt i vårbudgeten.

- Regeringens budget är fullproppad med brutna vallöften. ROT-avdrag, kilometerskatt, bensinskatt och överskottsmålet. På alla dessa punkter gav man ett besked före valet och ett helt annat när man nu genomför sin första budget, säger Källström.

Emil Källström kommenterar vårbudgeten i Dagens Nyheter