Centerpartiet vill inte ha skatt på förnybar el

Centerpartiet ger regeringen bakläxa på deras förslag om att införa skatt på förnybar energi. Regeringen har presenterat en proposition om en höjd ambition för förnybar energi. Centerpartiet vill ha mer förnybar energi och kommer därför att rösta ja till de delar av propositionen som ger just detta. Däremot kommer vi att rösta nej till regeringens förslag om att införa skatt på förnybar el.

- Regeringen får en tydlig bakläxa – gör om och gör rätt. Lägger regeringen fram en ren ambitionshöjning av elcertifikaten på riksdagens bord, utan en skatt på förnybar energi, kommer vi tveklöst att rösta ja till den, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

I propositionen som regeringen presenterat ingår ett avtal med Norge om en utökad gemensam elmarknad mellan våra två länder. I detta avtal har den svenska regeringen lagt sig platt för Norges krav på att vi ska införa en skatt på el från sol, vågor och vindkraft. Den delen av regeringens proposition säger nu Centerpartiet nej till.

- Regeringen har i sin första förhandling med Norge lagt sig platt för deras krav. Under vår tid i regering lyckades Centerpartiet hålla emot Norges påtryckningar om att lägga skatt på det förnybara, vilket vi nu tyvärr kan konstatera att regeringen misslyckats med, säger Centerpartiets energipolitiska talesperson Rickard Nordin.

- Centerpartiet kan inte rösta ja till en skatt på det vi vill se mer av. Vi vill ha ett samhälle som på sikt helt drivs av förnybar energi och då är det självklart för oss att säga stopp när vi nu ser hur Socialdemokraterna och Miljöpartiet föreslår att vi ska beskatta den förnybara elen, avslutar Rickard Nordin.

I och med att Centerpartiet säger nej till regeringens förslag om att beskatta förnybar el kommer regeringens proposition inte att gå igenom i riksdagen.

Lyssna på inslaget från Ekot där Annie medverkar.