Centerpartiet lokalt

Martin Ådahl: Att ”hjälpa på plats” är ett låtsasargument

”Vi ska hjälpa på plats istället, i närområdet”. Det upprepas som ett mantra av de som hävdar att lösningen på flyktingkrisen i Syrien är att stänga flyktingarna ute. Det är ”billigare per krona”, hävdas det. Sanningen är att det inte funkar. Att enbart ”hjälpa på plats” är en retorisk fint. Det skriver Martin Ådahl, Centerpartiets chefekonom, i dag i Svenska Dagbladet.

Argumentet ”vi ska hjälpa på plats” svarar inte på frågan hur vi ska hjälpa dem som redan kommit till Sverige. Det förklarar inte hur vi ska kunna stoppa flyktingar från att komma till Sverige, eftersom de gör det utifrån avtal inom EU och FN som Sverige inte kan säga upp. Dessutom vill Sverigedemokraterna, som använder argumentet flitigast av alla, inte alls öka biståndet, utan mycket kraftigt banta det. Men det slutar inte där.

Ingen kan vid det här laget ha undgått hur illa ställt det är flyktinglägren i Mellanöstern. Vi har alla sett bilder på oändliga tältrader och tiotusentals människor som samlas på en liten yta, utan fungerande vatten och sanitet.

”De som bor där kan i bästa fall jobba med enkla jobb i kringliggande områden till minimal ersättning, men ofta är de helt beroende av mathjälp, dag för dag. Det är det ultimata slöseriet av människors arbetskapacitet och förmågor, utan framtidsutsikter.”

FN:s flyktingorgan UNHCR beräknar att det akut saknas 25-35 miljarder kronor för mat, basal skolgång och vård i lägren. I lägren finns det också många logistiska problem, som är kostsamma att lösa.

”Skulle krisen i lägren lösas på riktigt, som flyktingmotståndarna ger sken av, måste hela städer byggas ”på plats”. Då är det osannolikt att det blir billigare än de kortsiktiga kostnaderna för att ta emot i Europa.”

Dessutom är flyktinglägren på gränsen till Syrien på absoluta bristningsgränsen. Därför vädjar UNHCR inte bara om mer resurser utan också om att fler länder måste ta emot fler. Stänger Europa gränserna blir situationen ohållbar.

”Vi måste göra  båda delarna, både hjälpa i lägren och ta emot flyende. Att det räcker med att enbart ”hjälpa på plats” är bara en retorisk fint. Vårt hårdreglerade mottagande i Europa är en liten pysventil i förhållande till en monumental tragedi. Att stänga denna lilla ventil också, och skicka tillbaka familjerna till helvetet i de överbefolkade lägren, det skulle beröva oss all moralisk resning”, skriver Martin Ådahl.

Läs artikeln i Svenska Dagbladet