Centerpartiet kan bli Sveriges tredje största parti

Centerpartiet har potential att bli Sveriges tredje största parti – med 27 procent av väljarna. Det visar en mätning från Demoskop som publiceras i Dagens Nyheter i dag.
- Det är en riktigt spännande utveckling att se och det ger oss självförtroende och energi att kämpa ännu hårdare, säger Michael Arthursson, partisekreterare i Centerpartiet.

Dagens Nyheter publicerar i dag en mätning uförd av Demoskop på uppdrag av Centerpartiet, där 2205 väljare har svarat på olika frågor om partisympatier, sakpolitik och förtroende.

En av frågorna handlar om partiernas lojala och potentiella väljare. Respondenterna har delats upp i tre grupper: Potentiella, inte helt säkra och helt säkra. Resultatet visar att Centerpartiet har 19 procent potentiella väljare, vilket tillsammans med de andra två grupperna ger en total potential på 27 procent av rösterna.

- Den här mätningen visar att Centerpartiet har en stark potential att växa. Lägger man ihop de olika grupperna av potentiella och lojala väljare kan vi bli det tredje största partiet, med mer än vad fjärde väljare, säger Michael Arthursson.

Och utvecklingen har gått snabbt. För drygt ett år sedan, på våren 2014, hade Centerpartiet en total potential på 12 procent.

- Det handlar om mer än en fördubbling. Det är en riktigt spännande utveckling att se och det ger oss självförtroende och energi att kämpa ännu hårdare, säger Arthursson.

Även de väljare som är mer lojala har ökat kraftigt.

- De som är helt säkra eller nästan helt säkra har vuxit med en tredjedel. Vi har enligt mätningen en väljarbas på åtta procent och därutöver 19 procent till som kan tänka sig att rösta på oss. Nu ska vi jobba stenhårt för att så många som möjligt av dessa väljare röstar på oss i valet 2018, säger Michael Arthursson.

Läs om mätningen i Dagens Nyheter