Centerpartiet vill se en process för ett svenskt Natomedlemskap

Under fredagskvällen röstade Centerpartiets partistämma ja till att starta en process för att Sverige ska söka medlemskap i Nato.
– Det är glädjande att vi, efter intensiva diskussioner under många år, har landat i att Centerpartiet ska verka för att Sverige startar en process för att söka medlemskap i Nato, säger Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson.

Sverige har under lång tid byggt sin säkerhet tillsammans med andra. Redan idag har vi ett nära samarbete med bland annat Nato, men eftersom vi inte är fullvärdiga medlemmar har Nato varit tydligt med att vi inte kan förvänta oss hjälp vid en eventuell attack.

– Att vi inte kan förvänta oss militärt stöd från Nato om Sverige blir attackerat har självklart varit en viktig faktor i diskussionerna, men beslutet har inte fattats av rädsla. Vi ser istället medlemskapet som en chans att påverka och bidra till ett Nato som bygger fred, säger Daniel Bäckström, Centerpartiets försvarspolitiske talesperson.

Centerpartiet vill se en bred politisk enighet när det handlar om att söka medlemsskap och vi vill göra det i ett nära samarbete med Finland. Redan idag är Danmark, Island och Norge medlemmar i Nato. Norge har villkorat sitt medlemskap med att kärnvapen och stationär trupp inte ska få finnas på norsk mark. Centerpartiet vill att samma villkor ska gälla för ett svenskt medlemskap.

- Centerpartiets beslut är en viktig och tydlig signal till omvärlden om att vi, genom Nato, vill vara solidariska med våra nordiska och baltiska grannar och fortsätta bygga säkerhet för fred, tillsammans med andra. Centerpartiet kommer verka för att Sverige, likt Norge, sätter villkor för att ett NATO-medlemskap innebär att kärnvapen och stationär utländsk trupp inte får finnas på svensk mark, säger Kerstin Lundgren.