Centerpartiet lokalt
  • / Press
  • / Pressmeddelande
  • / Fredrick Federley: Vi måste ta frågan om antibiotikaresistens på allvar

Fredrick Federley: Vi måste ta frågan om antibiotikaresistens på allvar

Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley vill lyfta in antibiotikaresistens som en ”särskild utmaning” i EU:s forskningsprogram Horizon. – Det här är en ödesfråga för hela vår civilisation och nu krävs ledarskap för att arbetet för att motverka antibiotikaresistens ska fortsätta, säger Fredrick Federley.

Världshälsoorganisationen (WHO) klassar antibiotikaresistens som ett allvarligt hot mot vår hälsa. På sin webbplats konstaterar de att ca 25 000 personer i Europa dör varje år till en följd av resistenta bakterier.

– Jag lyfte den här frågan tidigt i valrörelsen förra året och vi fortsätter givetvis arbetet i parlamentet för att förtjäna det förtroende väljarna gav oss, säger Fredrick Federley.

I en intervju i DN berättar Fredrick Federley att han hoppas att användningen av antibiotika minskar om frågan prioriteras i forskningspolitiken.

– Vi arbetar bland annat för ett förbud mot att ge antibiotika till friska djur och för att man ska få bindande mål på EU-nivå för minskad antibiotikaanvändning.

Redan 2006 drev Marit Paulsen (FP) igenom att man i EU inte ska ge antibiotika till friska djur i förebyggande syfte. I en intervju i SVT konstaterar dock Fredrick Federley att lagstiftningen tyvärr inte var tillräckligt tydlig och att många länder har hittat kryphål. Inom kort tänker han därför lägga fram förslag som ska täppa till kryphålen.

– Vi arbetar hårt med en rad lagförslag, men vi ser också att vi kommunikativt måste vara tydligare i den här frågan, då allt för få politiker tar frågan på tillräckligt stort allvar.

Läs intervjun med Fredrick Federley i DN
Läs rapporten "Strategi för en hållbar antibiotikaanvändning"