Solveig Zander testar att leva med pensionsinkomst

Från och med idag och en vecka framåt ska Solveig Zander, talesperson för socialförsäkringsfrågor, leva på en pensionsinkomst. Bakom utmaningen ligger pensionärsorganisationen SPF Seniorerna.

SPF Seniorerna har utmanat fyra riksdagsledamöter i socialförsäkringsutskottet att jobba som vanligt och samtidigt klara sig på en ordinär pensionsinkomst 11-17 november.

Pensionen som delas ut under veckan ska räcka till dagliga utgifter som mat och fritidsaktiviteter, fasta kostnader som hyra är borträknade.

– Det är en spännande utmaning som jag ser ödmjukt på. Jag hoppas att min medverkan bidrar till att pensionärernas ekonomiska situation uppmärksammas, säger Solveig Zander.

I sin medlemstidning Veteranen skriver SPF Seniorerna att syftet med utmaningen är att ”skapa uppmärksamhet kring det faktum att pensionerna halkar efter lönerna, samtidigt som kostnader för exempelvis mat och hyra har stigit.”

– Tyvärr verkar långt ifrån alla förstå att vi har ett pensionssystem som man själv måste vara aktiv i. Det hoppas jag att media lyfter under den här veckan, så att vi får en diskussion och ökad medvetenhet kring denna viktiga fråga, säger Solveig Zander.