Kristina Yngwe till Paris - i elbil

4000 kilometer bilresa helt utan avgaser. Kristina Yngwe åker i dag till klimattoppmötet i Paris - i en elbil från Tesla. "Den hållbara omställningen är inte bara jobbig. Det är något som kan vara ganska häftigt", säger hon till Dagens Industri.

De flesta politiker flyger till klimattoppmötet COP21 i Paris. Men Centerpartiets miljöpolitiska talesperson Kristina Yngwe väljer ett annat sätt att resa. Hon färdas nästan 400 mil från Stockholm till Paris och tillbaka - i en elbil från Tesla.

Med budskapet "Jaga utsläppen, inte bilarna" och hashtaggen #zeroadtrip på bilen tar hon sig fram utan att släppa ut ett enda gram koldioxid.

I en intervju med Dagens Industri berättar Kristina Yngwe om Centerpartiets olika förslag på klimat- och miljöområdet. Ett viktigt fokus är transportsektorn, som svarar för en tredjedel av Sveriges utsläpp. Här menar Yngwe att det finns mycket att göra ute i kommunerna.

- Lokalt finns det hindrande regelverk när det gäller gratis miljöbilsparkering som vi vill få bort. Kommuner som bygger nya bostadsområden bör också planera grön mobilitet på ett annat sätt än man gör i dag, säger hon.

I artikeln riktar hon kritik mot regeringens höjning av bensin- och dieselskatten med runt 50 öre per liter.

- På sikt måste man höja bensin- och dieselskatterna och fasa ut det fossila. Men när man samtidigt höjer skatterna på det förnybara slår det hårt. Vi förordar att man arbetar med morötter i stället, med exempelvis supermiljöbilspremie, säger Kristina Yngwe.

En annan aktuell fråga handlar om skattebefrielsen för biodrivmedel, där Sverige har ett undantag som EU-kommissionen hotar att slopa.

- Det är viktigt att Sverige kämpar för den svenska modellen, det vill säga att inte koldioxidbeskatta biodrivmedel, säger Kristina Yngwe till Dagens Industri.

Läs hela artikeln i Dagens Industri (Plus-artikel)