Nu försvinner avdragsrätten för gåvor till välgörenhet

Från och med 1 januari 2016 så försvinner avdragsrätten för gåvor till välgörenhet.  Det beräknas kosta välgörenhetsorganisationerna 250 miljoner kronor. 
- Jag tycker det är väldigt kortsiktigt tänkt av regeringen, säger Per Åsling, ordförande i skatteutskottet.

Regeringen har beslutat om att avdragsrätten för gåvor till välgörenhet ska tas bort från och med 1 januari 2016. För välgörenhetsorganisationerna riskerar det att innebära ett bortfall motsvarande 250 miljoner kronor. Med anledning av det skriver skatteutskottets ordförande, Per Åsling, C, i Expressen och uppmanar människor att passa på att skänka pengar innan nyår.

- Förändringen kan bli ett väldigt hårt slag för socialt och ekonomiskt utsatta människor. Det är ju de allra mest utsatta som är beroende av dessa organisationer, säger Per Åsling.

- Om det offentliga ska ta över det ansvar som välgörenhetsorganisationerna i dag tar, då kommer det bli avsevärt mycket dyrare. Jag är helt säker på att man tänkt alldeles för kort här och konsekvenserna riskerar att bli väldigt tråkiga, säger Per Åsling.

Skattereduktionen har fungerat så att den som ger minst 200 kronor vid ett tillfälle får dra av 25 procent av beloppet på sin deklaration. Taket för skattereduktionen ligger på 1 500 kronor och enbart organisationer som godkänts av Skatteverket är aktuella för skattereduktion.

- I praktiken har det inneburit att den som ger pengar avstår en del av sin lön till förmån för välgörenhet. För att kunna skänka 400 kronor och få igen 100 kronor så har i princip alla betalat in mer än 100 kronor i skatt, säger Per Åsling.

- Det här har varit ett kostnadseffektivt sätt att ge organisationerna större ekonomiska resurser att göra det jobb som resterande samhälle misslyckas med. Det tycker jag man ska uppskatta och uppmuntra, säger Per Åsling.

Läs hela debattartikeln i Expressen