Centerpartiet lokalt

Kristina Yngwe: Förbjud mikroplaster i kosmetiska produkter

Sverige bör förbjuda mikroplaster i kosmetiska produkter - och jobba för ett EU-förbud.  Det skriver Kristina Yngwe i en debattartikel i Svenska Dagbladet. 
"Här har regeringen chansen att agera för en giftfri vardag och levande sjöar och hav. Ta den", skriver Yngwe.

40 ton. Så mycket mikroplaster hamnar i Östersjön varje år från kroppsvårdsprodukter som vi använder och sedan sköljer av oss.

I många fall letar sig mikroplasterna tillbaka till oss människor. De minsta djuren äter mikroplaster. Sedan transporteras plasterna genom näringskedjan, upp till större djur, och slutligen till oss människor när vi äter kött från både havs- och landlevande djur.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet föreslår Centerpartiets miljöpolitiska talesperson Kristina Yngwe ett förbud mot mikroplaster i kosmetiska produkter.

"Vi tycker att ett förbud mot mikroplaster i kosmetiska produkter som sköljs av vore ett steg i rätt riktning, precis som USA och Kanada redan infört", skriver hon.

Men det räcker inte att Sverige inför ett förbud. För att haven inte ska förorenas av mikroplaster krävs att många länder agerar gemensamt.

"Sverige måste också växla upp arbetet med att få till stånd ett EU-gemensamt förbud. Vi kan inte fasa ut mikroplasterna på egen hand, utan måste agera tillsammans med andra länder", skriver Kristina Yngwe.

"Åsa Romson måste nu ta Alliansens arbete vidare och sätta press på kommissionen. Här har regeringen chansen att agera för en giftfri vardag och levande sjöar och hav. Ta den", avslutar hon artikeln.

Läs hela artikeln på SvD.se