Centerpartiet presenterar förslag om ingångsföretag

Inga krångliga regler eller tidskrävande blanketter – bara en idé och en mobiltelefon.  Det är allt som krävs för att starta företag med Centerpartiets nya förslag om ingångsföretag. - Nu öppnar vi ännu en dörr in till arbetsmarknaden, inte minst för nyanlända. Med ingångsföretag kan man enkelt börja tjäna sina egna pengar, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet.

Vi behöver fler jobb och företag i Sverige. Arbetslösheten bland invandrare ligger på över 15 procent. Det är tre gånger så mycket som för inrikes födda. Den klyftan är högst i hela EU. Centerpartiet har tidigare lagt fram förslag om ingångsjobb för nyanlända, som ett sätt för nyanlända att komma i jobb. 

Ytterligare ett sätt att komma i arbete är att driva eget. Men att starta företag är väldigt krångligt i Sverige. Inte ens för någon som är uppväxt i Sverige är det enkelt. Dessutom har Sverige ovanligt mycket krångliga regler jämfört med andra länder.

Därför föreslår Centerpartiet i dag en ny företagsform för mindre företag, så kallat ingångsföretag. Förslaget ska gälla företag med upp till 250 000 i omsättning.

- Företagaren tar betalt i mobilen. Vid betalningen dras en schablonskatt på 25 procent av omsättningen och skickas direkt till Skatteverket. Resten får företagaren behålla. Enklare än så här blir det inte, säger Emil Källström.

Med ingångsföretag skulle betydligt fler invandrare ta steget att starta eget, inte minst på grund av enkelheten.

- Det kräver ingen kunskap om svensk byråkrati eller skattelagstiftning. Ingen moms behöver bokföras, inga egenavgifter betalas och ingen preliminärskatt beräknas. Det enda som ingångsföretagaren behöver hålla koll på är sin försäljning, säger Emil Källström.

Ingångsföretagen lämpar sig väl för nyanlända, men förslaget är inte avgränsat till en viss grupp. Ingångsföretag ska kunna startas av alla, oavsett bakgrund. En idé och en mobiltelefon. Sedan kan man sätta igång.

- Laga datorer, måla hus, klippa gräset, beskära äppelträd eller renovera cyklar. Vem man än är, vad man än har för idé, så är det här ett oerhört enkelt och billigt sätt att starta och driva företag utan krångel och stora krav på förkunskap, säger Emil Källström.

Läs mer om ingångsföretag i Svenska Dagbladet
Läs rapporten om ingångsföretag