Centerpartiet lokalt

Nu utmanar vi Miljöpartiet på debatt i hela landet

I kväll inträffar Earth Hour, då miljontals människor släcker ljuset en timme för klimatet.  Det uppmärksammar Centerpartiet genom att utmana Miljöpartiet på debatt - på alla nivåer i hela landet.  "När vi tänt lamporna igen i kväll är det dags att på allvar rikta ljuset mot vilka politiska alternativ det finns på klimat- och miljöområdet och ställa dem mot varandra", skriver Kristina Yngwe och Rickard Nordin i Expressen.

Vid 20.30 i kväll släcker människor över hela världen lamporna. Då inträffar Earth Hour, världens största klimatmanifestation. I samband med det riktar nu Centerpartiet en debattutmaning till alla miljöpartister i hela landet.

Anledningen är den klimat- och miljöpolitik, eller snarare bristen på klimat- och miljöpolitik, som Åsa Romson och Miljöpartiet drivit sedan de hamnade i regeringsställning.

"Flitens lampa på Miljödepartementet har tyvärr varit släckt ända sedan de rödgröna tog över. I fråga efter fråga på miljö- och klimatområdet har Miljöpartiet gått från högt tonläge i valrörelsen till låg klimatprofil i regeringsställning", skriver Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson, och Rickard Nordin, energipolitisk talesperson, i Expressen i dag.

De räknar upp flera frågor på klimat- och miljöområdet där Miljöpartiet trampat snett.

"En sådan fråga är Vattenfalls kolgruvor. Alla minns vi hur Fridolin viftade med en kolbit i valdebatterna. Om MP hamnade i regeringen skulle man lägga ned gruvorna, lovade man. Nu har det gått 1,5 år sedan valet och gruvorna är fortfarande i Vattenfalls ägor, varken sålda eller nedlagda", skriver duon.

Ett område där MP verkligen hamnat offside är klimatåtgärder i transportsektorn, som står för en tredjedel av Sveriges CO2-utsläpp.

"Bland det första Romson gjorde var att dra in Alliansens riktade satsning på laddstolpar. Norge slår nya världsrekord på elbilsfronten, men Sverige väljer att trycka på bromsen. Samtidigt ger man inga besked om de framtida reglerna för miljöbilar. När företagen inte vet hur förmånsbeskattningen kommer se ut vågar man inte skriva på nya leasingavtal, vilket slår direkt mot miljöbilsförsäljningen. Och när regeringen nu har möjlighet att dra tillbaka de skattehöjningar man införde på biodrivmedel, då väljer man att behålla en del av skattehöjningen", skriver Yngwe och Nordin.
Artikeln avslutas med debattutmaningen.

"Det här håller förstås inte för ett parti som kallar sig Miljöpartiet. Centerpartiet väljer nu därför att höja tempot i den svenska klimat- och miljödebatten. Vi utmanar Åsa Romson och alla hennes partikamrater på debatt - på alla nivåer i hela landet. En regering som är på väg att kränga av sig den ledartröja i klimatpolitiken som Sverige hade under Alliansen måste ställas till svars", skriver Kristina Yngwe och Rickard Nordin i Expressen.

Läs hela artikeln på Expressen.se