Centerpartiet lokalt
  • / Press
  • / Pressmeddelande
  • / C kritiska mot regeringens näringspolitik när Vattenfall vill flytta 40 jobb från Jokkmokk utomlands

C kritiska mot regeringens näringspolitik när Vattenfall vill flytta 40 jobb från Jokkmokk utomlands

Statliga Vattenfall planerar att säga upp 40 personer i Jokkmokk och istället outsourca verksamheten till utlandet.
Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson, menar att regeringens kostnadshöjningar på jobb och företagande driver anställningar utomlands.
När till och med statliga företag sneglar mot utlandet så har det gått alldeles för långt. Regeringen måste skärpa till sig, säger Helena Lindahl.

SVT berättar ikväll om att 40 arbetstillfällen, till stor del inom administration, kan komma att flyttas från Jokkmokk. Vattenfall uppger samtidigt att man överväger att flytta jobben utomlands, till låglöneländer.

- Stefan Löfven och regeringen har motsatt sig allt som sänker kostnaderna på jobb. Istället har man höjt skatter och vill utöka sjuklöneansvaret samtidigt som man låtsas att det inte alls påverkar företagen, men det gör det, säger Helena Lindahl.

- Det här är konsekvensen av att blunda för verkligheten och de villkor företagande bedrivs på. Tyvärr går det ut över de människor som förlorar sina jobb och kommunen Jokkmokk där varje jobb som går att skrapa fram verkligen behövs, säger Helena Lindahl.

Centerpartiet har länge drivit på för lägre kostnader för jobb och Helena Lindahl menar att beskedet från Vattenfall förhoppningsvis kan bli en väckarklocka för regeringen.

- Näringsminister Mikael Damberg måste engagera sig i Jokkmokks framtid och helst av allt se till att skapa förutsättningar för att förbättra näringslivets villkor. Det går inte att höja kostnad efter kostnad för företagen och tro att jobben ändå blir kvar, säger Helena Lindahl.