Centerpartiet lokalt
  • / Press
  • / Pressmeddelande
  • / Emil Källström om det ekonomiska läget: "Vi måste rusta Sverige starkt"

Emil Källström om det ekonomiska läget: "Vi måste rusta Sverige starkt"

Brexiteffekter och en omvärld som inte står stabil vare sig politiskt eller ekonomiskt påverkar också Sverige.    
Idag gjorde Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström en analys av det ekonomiska läget i en Facebook Live-sändning hemma från gården utanför Örnsköldsvik.

- Å ena sidan så är det fina tillväxttal i Sverige just nu. 3, 9 procent förra året, 3,2 procent för innevarande år och vi ser en förhållandevis hög tillväxt även de kommande åren. Det är självklart bra, men det finns ju också en rad orosmoln som ett litet land som Sverige måste hantera och se till att ha beredskap för, säger Emil Källström i livesändningen.

Emil Källström berättar också om det omvärldspolitiska läget i sändningen.
- Vi vet inte vad som händer i USA. Just nu ser det ut som att Hillary Clinton vinner, men får vi en protektionist i Vita huset blir ju det något som lilla handelsberoende Sverige kommer att drabbas av. Vi kan ännu inte överblicka effekterna av Brexitomröstningen, och vi ser ju en liten återhämtning i Europa, men fortfarande finns det orosmoln. Inte minst i de Sydeuropeiska bankerna som inte har gjort hemläxan från finanskrisen. Där finns det stora problem.

Just nu är det högkonjunktur i Sverige, och prognosen enligt Emil Källström visar att en sådan kommer att vara Sveriges framtid under de närmaste åren.
- I denna oroliga tiden som är just nu så gäller det att rusta Sverige starkt. Vi har ett antal år framför oss av högkonjunktur, vi är mitt uppe i en just nu. Och det är inte så konstigt egentligen för dels har vi mycket expansiv finanspolitik. Alltså staten går med underskott och trycker ut pengar i ekonomin, samtidigt som vi har en riksbank som sätter räntan till minus så att man i praktiken får betalt för att låna pengar. Just den här kombinationen har vi aldrig varit med om tidigare. Den svenska ekonomiska politiken är en vandring på nattgammal is. Vad som kommer efter detta vet vi inte, säger Emil Källström

Emil Källström tog bland annat upp hur mycket arbetslösheten skiljer sig mellan utrikes födda och inrikes födda. Arbetslösheten bland utrikes födda ligger på cirka 16 procent, att jämföra med inrikes födda som har en arbetslöshet på 4-5 procent.
- Det är den största skillnaden i hela EU. Sverige är alltså sämst av alla EU-länder på att integrera nyanlända. Här står den rödgröna regeringen helt utan svar. Det håller på att växa fram en ny, stor underklass i Sverige – medan vår finansminister står vid sidan av och passivt tittar på, säger Emil Källström i en kommentar efteråt.