Emil Källström: Regeringens budget klyver Sverige

Regeringens budget skapar en ökad tudelning av Sverige. Det säger Emil Källström.
- Sverige behöver nya jobb för att motverka utanförskapet och rejäla satsningar på polisen och tryggheten. Där står regeringen helt svarslös.

När regeringens höstbudget i dag presenterades saknas konkreta lösningar på de utmaningar som Sverige står inför. Med ett samhälle som alltmer klyvs itu och där uppåt en miljon människor kan befinna sig i utanförskap år 2020 står regeringen helt svarslös.
- Regeringen måste satsa på riktiga jobb i växande företag, men i stället höjer man skatten på såväl jobb som företagande och utbildning. Pengarna används till dyra arbetsmarknadsåtgärder som inte fungerar, säger Emil Källström.

- Centerpartiet vill göra det enklare och billigare för jobbskaparna, det vill säga företagen. Då skapas fler jobb, då får vi in mer skattepengar och då får vi mer och bättre välfärd, säger han också.
När det kommer till klimatpolitiken ska så mycket som 75 procent av regeringens satsningar ske efter nästa val. Några satsningar ligger så långt bort som år 2040.

- Det är här och nu som regeringen skulle kunna göra skillnad men där uteblir satsningarna. Planeten har inte tid att vänta på regeringen, säger Källström.

Den gröna skatteväxling som Miljöpartiet lovade innan valet lyser med sin frånvaro även i årets budget.
- Regeringens klimat- och miljöpolitik är en röd skattechock och av den utlovade gröna skatteväxlingen syns inte ett spår. Resultatet är tydligt och koldioxidutsläppen ökar nu efter flera år av sjunkande utsläpp under Alliansen, säger Emil Källström.

Han menar att de positiva delarna i regeringens budget är dåliga plagiat av Centerpartiets politik.
- De enda ljuspunkterna är sämre kopior av vår politik. De sänker arbetsgivaravgifterna, men vi sänker mer. De ökar resurserna till poliser, men vi ökar mer. De bygger ut bredbandet, men vi bygger ut mer. De utökar RUT, efter att vi krävt det i migrationsuppgörelsen, säger Emil Källström.

Läs Emil Källström i SvD
Lyssna på Emil Källström i Ekot
Läs Martin Ådahls kommentarer i Svenska Dagbladet