Så kan utvisningar på grund av byråkratiska misstag stoppas


 

Många personer som kommit som arbetskraftsinvandrare avvisas på grund av små byråkratiska misstag. I dag är reglerna stelbenta och därför föreslår Centerpartiet ett antal förändringar för att göra det möjligt att korrigera misstag i efterhand.

– Vi ser i dag helt oproportionerliga konsekvenser av små fel. Arbetskraftsinvandring är väldigt viktigt för svenska företag men i dag står stelbenthet ofta i vägen. Det måste vi komma till rätta med, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson.

Många personer utvisas på grund av väldigt små avvikelser från de krav som är uppställda. Det kan handla om utvisningar för så lite som 38 kronor för låg månadslön, eller som i ett aktuellt fall att arbetsgivaren inte kunnat teckna tjänstepension.

– Det är orimligt hårt att den som kommit för att arbeta, betala skatt och bli en del av det svenska samhället utvisas för så pass triviala fel. Därför måste det finnas möjlighet att korrigera om någonting är fel, säger Johanna Jönsson.

– Ofta vill arbetsgivaren lösa problemet, men i dag är regelverket stelbent att det inte går. Har man gjort minsta fel är det utvisning som gäller. Därför vill vi att det borde finnas ett annorlunda och bättre regelverk som kan hantera misstag, säger Johanna Jönsson. Därför föreslår Centerpartiet att man ska kunna korrigera fel i efterhand. Reglerna måste vara mer flexibla – minsta lilla fel ska inte leda till utvisning.

Centerpartiet har länge arbetat för en mer effektiv politik för arbetskraftsinvandring. Arbetskraftsinvandring är viktigt för tillväxt, kompetensförsörjning och en bättre fungerande arbetsmarknad. Vi vill bland annat förenkla ansökningsförfarandet, korta handläggningstiderna och underlätta för spårbyte.

Centerpartiet vill också att det ska vara möjligt att behålla sitt uppehållstillstånd även om man enstaka tillfällen legat under gränsen på 13 000 kronor, till exempel på grund av hemresor, studier eller liknande

Därför föreslår Centerpartiet:

  • Mindre fel ska kunna korrigeras i efterhand.
  • Arbetsgivare som betalat för låg lön ska betala mellanskillnaden och en straffavgift.
  • Om anställningsförhållanden justeras i enlighet med vad utlänningslagen kräver ska man inte behöva utvisas.
  • Tillåt undantag från gränsen på 13 000 kronor i särskilda fall.

Läs Expressens artikel här.