Centerpartiet lokalt

Jonsson pressar SD om Putilov

Nu sätter Anders W Jonsson press på Sverigedemokraterna.  Vid ett gruppledarmöte tänker han kräva SD på svar om Putilov-affären.  - Det finns ett antal frågor som måste besvaras och här är Sverigedemokraterna svaret skyldig, säger han till Ekot.

På onsdag träffas riksdagspartiernas gruppledare, där man bland annat kommer att diskutera säkerhetsfrågor. Det har blivit aktuellt sedan flera medier rapporterat om Putilov-affären.

Vilken agenda Putilov har och vem han jobbar för är fortfarande oklart. Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson kommer därför att kräva svar från SD på onsdag.
- Det finns många frågor som Sverigedemokraterna måste svara på. Hur kunde en person som Putilov anställas som tjänsteman på SD:s riksdagskansli? Och varför agerade man inte direkt när hans högst tveksamma förehavanden kom upp till ytan?

Jonsson menar att SD borde ha agerat mer kraftfullt och mycket tidigare.
- SD har varit oerhört passiva hela vägen. De borde ha varit mest mån av alla att reda ut detta, men i stället har de försvarat Putilov, avvisat uppgifterna med att det skulle vara ”hörsägen” och undvikit att agera, säger Anders W Jonsson.

Putilov-affären är inte första gången som SD:s inställning till Ryssland ifrågasätts.
- Det är dags att SD en gång för alla redovisar sin inställning till Ryssland och förklarar varför deras parti på så många olika sätt är insyltade i Putins intressen, säger Jonsson.

Hör hela inslaget i Ekot