Centerpartiet lokalt

Recept på hållbar halloweenkaka

Halloweentider igen och vad passar då inte bättre än att baka en riktig halloweenkaka? Här hittar du tips på ett riktigt gott och hållbart recept.

Högtid eller vardag – vi vill att mat ska vara hållbar oavsett tillfälle. Vi vet att det är ohållbart att vi idag slänger mer än en tredjedel av all mat som vi producerar. Därför vill vi se en matproduktion som är 100 procent hållbar. Där är det ekologiska jordbruket en viktig del. Det gör att människor som vill göra en extra insats för miljön kan välja att lägga några kronor extra för maten. Här hittar du ett riktigt hållbart recept på en höstig halloweenkaka.

Ljuvlig halloweenkaka med marsankräm

1 kaka

Till kakan:

3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
150 gram kylskåpskallt smör
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
3 stora ekologiska äpplen skurna i bitar
ev. kanel

Till marsankrämen

2 dl vispgrädde
1 dl socker
2 ägg
2 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Gör såhär:

Blanda ingredienserna till kakan i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och lägg ut äppelbitarna i formen. Strö över kanel om du önskar. Ställ åt sidan. Vispa ihop alla ingredienser till marsankrämen hårt med elvisp i två minuter. Häll den färdiga krämen över äppelbitarna. Grädda kakan i mellersta delen av ugnen, 160 grader, i 40 minuter.

Läs mer om hållbar mat här