Kritik mot att ID-kravet förlängs

Regeringen har beslutat att förlänga ID-kravet i Öresundsregionen. Centerpartiets Kristina Yngwe, riksdagsledamot från Skåne, och Johan Hedin, rättspolitisk talesperson, är kritiska till hur drabbar pendlare, näringsliv och skyddsbehövande.

– Nu har regeringen tagit ett beslut och då måste man också kunna redogöra för hur man ska underlätta vardagen för pendlare och näringsliv i den region som berörs. Det här har pågått länge och problemen för människor och företag är välkända. Därför tycker jag att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bör berätta om och i så fall hur man tänker lösa dessa problem, säger Kristina Yngwe.

Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiska talesperson, menar att gränskontroller och ID-krav är en kombination som har negativa konsekvenser för asylrätten. Han menar att det vore bättre att jobba för EU-gemensamma lösningar och minska behovet av kontroller inom unionen.
– Vad som behövs är en större reform av EU:s gemensamma asyl- och mottagandesystem så att EU:s yttre gränser fungerar bättre och behovet av kontroller inom unionen minskar. Det pågår stora arbeten på flera fronter med detta, och Centerpartiet driver både i Sverige och i EU för att det ska gå framåt snabbare, säger Johan Hedin.

Frågor och svar om ID-kraven