Centerpartiet lokalt
  • / Press
  • / Pressmeddelande
  • / Annie Lööf om valresultatet: "Jag är både bedrövad och beslutsam"

Annie Lööf om valresultatet: "Jag är både bedrövad och beslutsam"

Det står klart att Donald Trump vunnit presidentvalet i USA. Annie Lööf konstaterar att världen nu går in i en ny, osäker tid. – Nu krävs det ett tydligt ledarskap som kan stå upp för en öppen ekonomi, för miljön och för den internationella säkerheten, säger hon.

Flera prognoser innan valnatten förutspådde en seger för Hillary Clinton, men det blev till slut Donald Trump som vann presidentvalet i USA.

Annie Lööf menar att resultatet innebär ett osäkert och oroligt läge.

– Västvärlden som vi känner den har förändrats. Jag är både bedrövad och beslutsam. Världen går in i en ny tid och då är det min uppgift som politisk ledare att visa att vi är beredda att ta ansvar för den här nya, oerhört osäkra situationen, säger hon.

C-ledaren gör flera personliga reflektioner kring valresultatet.

– Som kvinna fasas jag över sexismen, som liberal fasas jag över rasismen och som mamma chockas jag över den respektlöshet han visat andra människor, säger Annie Lööf.

I rollen som partiledare ser hon flera utmaningar som svenska politiker nu måste hantera.

– Som politiker och partiledare är det min uppgift att ta ansvar och visa ledarskap i en svår situation. Vi behöver säkerställa att svenska jobb inte drabbas, att det här inte påverkar stabiliteten i vårt närområde och att arbetet för ett kraftfullt miljöarbete fortsätter, säger Annie Lööf.