C-seger: Regler för utvisning av arbetskraft ses över

Centerpartiet har kämpat för att stoppa de orimliga utvisningarna av arbetskraftsinvandrare. Nu ställer alla riksdagspartier kravet att regeringen måste se över reglerna. – Det är en fantastisk seger som kommer göra verklig skillnad för många, många människor, säger Johanna Jönsson.

De senaste månaderna har personer utvisats för att de fått sitt jobb via Linkedin i stället för Arbetsförmedlingen, för att lönen varit bara några kronor för låg eller för att tjänstepensionsförsäkringen varit någon procent fel , trots att arbetskraftsinvandringen bidrar med miljarder till Sveriges ekonomi och välfärd.

Nu kan reglerna ändras. I dag tog alla partier i socialförsäkringsutskottet beslut om ett initiativ, där man kräver att regeringen ser över regelverket för att hindra att fler orimliga utvisningar sker.

– Det här är en fantastisk utveckling! Vi i Centerpartiet har kämpat för att de orimliga utvisningarna av arbetskraftsinvandrare ska upphöra och nu har samtliga partier i riksdagen ställt sig bakom det. Det är en fantastisk seger som kommer göra verklig skillnad för många, många människor och organisationer, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson i Centerpartiet.

Rent konkret ska det ske genom att den pågående utredningen om arbetskraftsinvandring ska få ett till uppdrag om att göra systemet öppnare och mer flexibelt. Det ska finnas större möjlighet att få stanna om man har ett jobb.

– Det här är en enormt viktig fråga för oss i Centerpartiet. Sverige har stora underskott av arbetskraft i många branscher. Många småföretag i hela landet är beroende av att arbetskraftsinvandringen fungerar. De här förändringarna hjälper inte bara de invandrare som är här och jobbar. Det kommer också att hjälpa småföretagen och hela landets ekonomi, säger Johanna Jönsson.

Hör hela inslaget i Ekot