Så kan liberala krafter segra i europa

Fredrick Federley och Michael Arthursson

Nationalismen har spritt sig i Europa - men samtidigt har flera liberala partier vuxit sig allt starkare.
En idélös och krympande socialdemokrati har inte förmågan att svara på människors misstro och oro.
Den viktiga uppgiften kan bara klaras av liberala krafter, skriver Fredrick Federley och Michael Arthursson i Göteborgs-Posten.

Att nationalismen vinner mark runtom i Europa är inget nytt. Och nästa år väntar presidentval i Frankrike och parlamentsval i Nederländerna och Tyskland, där många fruktar framgångar för högerpopulister som Marine Le Pen, Geert Wilders och tyska Alternativ für Deutschland.

Men det är inte ödesbestämt att misstron ska segra. Samtidigt ser vi flera liberala partier i Europa växa sig allt starkare, skriver Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley och partisekreterare Michael Arthursson i Göteborgs-Posten.

Och det är de liberala krafterna - inte socialdemokratin - som har förmågan att på allvar utmana den nya nationalismen.

"Detta är nödvändigt för att fylla det vakuum som en idélös och krympande socialdemokrati lämnar efter sig. Stefan Löfven är i dag ensam socialdemokratisk regeringschef i Norden. Frankrikes socialistiske regeringschef Hollande har så lågt förtroende att han inte ens ställer upp i nästa val. Socialdemokratiska partier i Storbritannien, Tyskland, Spanien, Nederländerna och Grekland är svårt sargade. I all denna vilsenhet gror missnöjet och högerpopulismen", skriver Federley och Arthursson.

Det kommer dock inte vara en enkel uppgift, utan kräver att vi tar missnöjet på allvar.

"Vi behöver bli bättre på att lyssna och inte sopa de problem och rädslor som människor upplever under mattan. Vi måste visa att vi kan förena värderingar om social rättvisa och personlig frihet med fungerande lösningar som skapar trygghet, ordning och reda. Visa varför det är bättre att se möjligheterna med ett samarbete i Europa än att vända ryggen åt varandra", skriver de.

Läs hela artikeln på gp.se