Nya Alliansförslag för mer valfrihet i skolan

Alliansens nya skolförslag

Idag besökte Annie Lööf Engelska skolan i Uppsala tillsammans med övriga partiledare från Alliansen.
I samband med besöket presenterade Alliansen nya förslag för mer undervisning och mer valfrihet.
- Att alla ska ha rätt att välja skola, oavsett föräldrarnas bakgrund är inte bara en fråga om frihet, det är en fråga om solidaritet och rättvisa där regeringen sviker de som förtjänar valfriheten som mest, säger Annie Lööf.

Alliansen vill att ett aktivt skolval införs i alla kommuner. Detta ska göras tillsammans med informationsinsatser så att brist på kunskap inte innebär att man inte väljer skola.

- För Alliansen är kvalitetskrav och skarp tillsyn är lika självklart som att föräldrar och elever ska kunna välja skola. När S och Mp omfamnar Ilmar Reepalus utredning står vi upp för valfriheten och för att välfungerande skolor inte ska behöva lägga ned.

Idag innebär valfriheten att man måste göra ett aktivt val. Annars placeras man på den skola som ligger närmast där man bor.

- Vi vill vända på det så att alla ska göra ett val, oavsett om barnet ska gå på kommunala skolan inne i tätorten, i byskolan som ligger närmast eller om man väljer en speciell inriktning, så som Engelska skolan, till sina barn, säger Annie Lööf.

Läs hela rapporten här , 241.9 kB.