Yngwe om Buchts handlingsplan: "Väldigt tunn"

Kristina Yngwe, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

Regeringens handlingsplan för livsmedelsstrategin innehåller inga kostnadssänkningar för svenska bönder - och hälften av satsningarna är gamla pengar.
- Det är en väldigt tunn handlingsplan, säger Kristina Yngwe.

Regeringen presenterade nyligen sin handlingsplan för att nå målen i livsmedelsstrategin, bland annat om att svensk livsmedelsproduktion ska öka.

Kristina Yngwe (C), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, är starkt kritisk till handlingsplanen.

Ett uttalat mål i livsmedelsstrategin är att svenska livsmedelsproducenter ska få ökad konkurrenskraft. Ändå sänker man inte kostnaderna för producenterna.

- Ingen av åtgärderna som presenterats gör ett dugg för att sänka kostnaderna för livsmedelsproducenterna i närtid, säger Kristina Yngwe till DN.

Den miljard som regeringen presenterat består dessutom till mer än hälften av gamla satsningar.

- Mer än hälften, 540 miljoner kr, är pengar tagna ur Landsbygdsprogrammet för 2014-2020, det vill säga pengar som redan ska gå till lantbrukare, som nu omfördelas, säger Kristina Yngwe.

Hon efterlyser också enklare regler, vilket skulle vara ännu ett sätt att öka konkurrenskraften för svenska livsmedelsproducenter.

- I det första åtgärdspaketet föreslås inte en enda regelförenkling för livsmedelssektorn, utan i stället presenteras hela nio nya utredningar. Lantbrukare och livsmedelsindustrin behöver myndigheter som främjar verksamheterna, inte ännu fler kontroller, säger Kristina Yngwe till DN.

Läs hela artikeln i DN