Centerpartiet lokalt

Federley: Rådet måste satsa mer på ny klimatteknik

Fredrick Federley

I dag tog EU:s klimatministrar ett viktigt beslut om utsläppshandeln.
Fredrick Federley tycker att man borde ha satsat mer på ny klimatteknik.
- Det är mycket tråkigt att de inte valde att stärka innovationsfonden. Utan ny klimatteknik klarar vi inte klimatmålen, säger han.

EU-parlamentet har tidigare röstat om hur EU:s system för handel med utsläppsrätter ska förändras. I den processen har Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley haft en tung roll som huvudförhandlare i industriutskottet.

I kväll landade frågan i ministerrådet, där EU:s klimatministrar tog beslut om utsläppsrätterna.

Fredrick Federley är besviken över att rådet fokuserar alldeles för lite på innovationsfonden, som är tänkt att uppmuntra klimatsmart teknik i industrin.

- De borde helt klart ha satsat på att stärka innovationsfonden, som kan främja utveckling och användning av ny klimatteknik. Det är helt nödvändigt om vi ska klara klimatmålen. Jag kommer att fortsätta slåss för mer pengar till fonden, säger han.

Federley tycker det är glädjande att rådet tar itu med överskottet med utsläppsrätter, men samtidigt borde man skära ned ännu mer på gratis utsläppsrätter.

- Det är mindre bra att de fortsätter strössla gratis utsläppsrätter över branscher som inte behöver det längre, säger Fredrick Federley.