Centerpartiet lokalt

Skogspolitiken ska bestämmas av medlemsländerna

Skogen står i centrum när EU nu diskuterar ny klimatlagstiftning. Men regeringens agerande ifrågasätts av Centerpartiet.

- Regeringen har hittills varit tyst och passiv och det duger inte. Ska förhandlingen landa väl så kan inte regeringen sitta tyst, det krävs handling, säger Fredrick Federley, som förhandlar frågan i industriutskottet.

I en debattartikel på ATL idag skriver Fredrick Federley, Eskil Erlandsson och Kristina Yngwe att skogspolitiken måste bestämmas i de olika medlemsländerna, inte centralt i EU. Hittills har regeringen varit alltför passiv i frågan. Det är därför hög tid att agera.

- Regeringen måste stå upp för den svenska skogen om vi ska få en rimlig EU- lagstiftning på plats, säger Fredrick Federley.

Lagstiftningen kan, om den landar rätt, bidra till att ökad export av hållbara biobaserade material. Men om den utformas fel riskerar den att hindra det hållbara svenska skogsbruket.

- Vi i Centerpartiet kämpar för att EUs klimatlagstiftning ska göra det möjligt att utnyttja hela potentialen i svensk skog. Annars kommer vi inte klara en grön omställning, säger Kristina Yngwe, vice ordförande i Miljö- och Jordbruksutskottet.

Imorgon torsdag diskuteras lagen i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott. Centerpartiet kommer att ställa krav på att regeringen förtydligar sin position.

- Regeringen borde varit mycket tydligare för länge sedan. Den här onödiga förseningen visar återigen att Miljöpartiet inte är att lita på när det gäller den svenska skogen och hur den ska brukas, säger Eskil Erlandsson, vice ordförande i EU-nämnden.

Centerpartiets uppfattning är att regeringen måste agera så vi fortsatt kan använda oss av skogen på det sätt som behövs för att gynna svensk ekonomi och för omställningen till klimatvänligt och förnybart.