Centerpartiet lokalt

Jonsson och Reinfeldt pratade valfrihet i välfärden

Vinst eller inte vinst var temat för ett samtal i Almedalen mellan Centerpartiets sjukvårdspolitiske talesperson Anders W Jonsson och tidigare sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt.
- Ska man gå med överskott måste man hålla väldigt hög kvalitet på verksamheten. Man tjänar inte pengar på sjukvård med dålig kvalitet, sade Anders W Jonsson.

Under Almedalsveckan anordnar Centerpartiet samtal på S:t Hansplan i Visby mellan partiets talepersoner och spännande, tunga gäster inom olika områden.

Under måndagseftermiddagen besökte Filippa Reinfeldt S:t Hansplan, där hon träffade Anders W Jonsson för ett samtal om valfrihet i välfärden.

Reinfeldt pekade på att privata vårdföretag som inte levererar bra kvalitet inte överlever.

- Är det inte tillräkligt bra kvalitet, då byter patienten till något annat. Motsatsen till vinst är förlust och vilka verksamheter kan drivas med förlust? De måste lägga ned, sade hon.

Också Anders W Jonsson betonade sambandet mellan vinst och kvalitet.

- Ska man gå med överskott måste man hålla väldigt hög kvalitet på verksamheten. Man tjänar inte pengar på sjukvård med dålig kvalitet, sade han.

Reinfeldt menade att privata vårdgivare hela tiden pressas att ge lite extra.

- Är man en privat entreprenör känner man kniven mot strupen, vilket gör att man hela tiden ligger i framkant, håller lite högre kvalitet. Annars ifrågasätts man direkt. Och hotet om vinsttak i välfärden har gjort att privata välfärdsföretag är ännu mer på tå, sade hon.

Offentliga vårdgivare borde titta på hur goda privatägda exempel jobbar, tycker Filippa Reinfeldt.

- De offentliga verksamheterna måste titta på dem som lyckas utveckla kvaliteten så mycket som möjligt, till så låg kostnad för skattebetalare som möjligt. Att inte snegla på dem som gör allt bätre till en lägre kostnad, det är nästan oansvarigt, sade hon.

Fotograf: Henrik Juhlin.