Annie Lööf: Etableringsjobben är otillräckliga

Regeringens etableringsjobb är en halvmesyr. Det säger Annie Lööf som riktar skarp kritik mot att många företag inte omfattas av förslaget.

- Regeringen behöver se till att alla jobbskapande företag kan vara med.

Centerpartiet har länge drivit på för att sänka trösklarna arbetsmarknaden och bland annat lagt skarpa förslag för att skapa fler enkla jobb. I somras enades Alliansen bakom ett förslag om lägre ingångslöner för att underlätta för människor att få sitt första jobb. Det förslag regeringen nu presenterar är däremot långt ifrån tillräckligt, menar Annie Lööf.

- Det är bra att LO och Socialdemokraterna erkänner att det höga löneläget utestänger vissa grupper, men de etableringsjobb som nu har presenterats är helt otillräckliga, säger hon till tidningen Dagens Industri.

Centerpartiet och Alliansen har hela tiden tryckt på att det bästa är att arbetsmarknadens parter gör upp om en egen modell, men att det i sista hand kan behövas lagstiftning för att minska klyvningen på arbetsmarknaden. Något Annie Lööf ser är fortsatt aktuellt, om inte etableringsjobben omfattar fler branscher.

- Vi kan inte lägga oss platt för att facken har ställt ultimatum i partsförhandlingarna om att vissa branscher inte får ingå, säger hon.

- Regeringen behöver se till att alla jobbskapande företag kan vara med, vi kan inte köpa en halvmesyr.

Läs hela artikeln i Dagens Industri här (kräver inloggning)