En seger för det sunda förnuftet

I dag kom beskedet att pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk får stanna i Sverige.
Efter att han vunnit mot Migrationsverket kan tusentals arbetskraftsinvandrare som riskerat utvisning på grund av bagateller nu få stanna.
- Detta är en seger för det sunda förnuftet, säger Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

Debatten om de orimliga utvisningarna av arbetskraftsinvandrare har pågått i runt två år. Det började med Syed Latif, som utvisades till Bangladesh för att han fick sitt jobb via LinkedIn. Sedan dess har tusentals personer fått besked om utvisning.

Ett annat uppmärksammat fall är pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk, som hotades med utvisning på grund av några hundralappar för lite i lön. Men i dag kom beskedet att Danyar vinner mot Migrationsverket. Migrationsöverdomstolen beslutar att han får förlängt uppehålls- och arbetstillstånd. Dessutom kom en annan dom från Migrationsöverdomstolen i dag, där man slår fast att en programmerare får stanna trots en försäkringsmiss.

Domarna kommer nu bli vägledande för tusentals andra fall, vilket innebär att vi äntligen kan få se ett slut på de orimliga utvisningarna.

- Beskedet är oerhört glädjande, ett genombrott i arbetet med att stoppa de orimliga utvisningarna. Detta är en seger för den sunda förnuftet, säger Johanna Jönsson.

Centerpartiet har länge kämpat för att stoppa de orimliga utvisningarna. Vi gjorde tidigt regeringen uppmärksam på problemet.

- Det har verkligen varit en kamp. Regeringen har varit väldigt passiv och svarat med att dra det i långbänk, samtidigt som alltfler har utvisats. Nu blev det istället en domstol som satte ned foten. Det var inte en dag för tidigt, säger Johanna Jönsson.

Läs mer om Centerpartiets migrationspolitik