Nu gör vi pensionerna tryggare och mer jämställda

En blocköverskridande överenskommelse om pensionerna är klar. Höjd pension, ett bättre och tryggare pensionsval och mer jämställda pensioner är resultatet.
- Det är ofta äldre ensamstående kvinnor som inte lönearbetat stora delar av livet som har det svårast. Därför är jag extra glad för att mer jämställda pensioner nu blir verklighet, säger Solveig Zander, talesperson för socialförsäkringsfrågor.

Centerpartiet har länge kämpat för att göra det bättre för pensionärerna. Med överenskommelsen kommer garantipensionen att höjas vilket gynnar de som har de allra lägsta pensionerna. Samtidigt höjs taket i bostadstillägget för att möta att hyrorna stigit.

- Många äldre ensamstående kvinnor som bor på landsbygden och inte har lönearbetat stora delar av livet har det svårt. För deras skull är jag extra glad för att mer jämställda pensioner nu blir verklighet, säger Solveig Zander.

Dagens premievalssystem har inte varit tillräckligt säkert. Därför stramas reglerna upp för vilka som får erbjuda fonder för pensionssparande vilket ska minimera risken för missbruk av oseriösa aktörer.

- För Centerpartiet är det viktigt att pensionsspararna får möjlighet att göra egna val. Samtidigt är det oerhört viktigt att alla människor kan göra trygga och säkra val, säger Solveig Zander.

I takt med att vi lever längre måste vi också jobba längre om pensionerna ska kunna fortsätta växa.
Därför kommer lägsta åldern när det går att ta ut allmän pension att höjas till 64 år (från 2026) och rätten att stanna kvar på arbetsmarknaden höjs till 69 år (från 2023). De som har haft ett hårt arbetsliv och inte orkar att arbeta längre kommer fortfarande ha möjlighet att gå i pension tidigare, så länge de har uppnått lägsta åldern.

- På så sätt kommer vi att kunna ha en väl fungerande välfärd även i framtiden samtidigt som vi tar hand om de som har haft ett tufft arbetsliv, säger Solveig Zander.