Bucht måste ge de lurade skogsägarna besked

Staten förbjuder markägare att avverka sin egen skog – och ger inte ett öre i ersättning.
I dag skriver Eskil Erlandsson och Helena Lindahl på Expressen Debatt att Sven-Erik Bucht måste ta bladet från munnen i frågan om fjällnära skog.
”Familjer som placerat sina besparingar i skogen riskerar bli ruinerade”, skriver de.

Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson Eskil Erlandsson och Helena Lindahl, riksdagsledamot från Västerbotten, skriver i dag i Expressen om statens anmärkningsvärda agerande mot skogsägare.

”Lek med tanken att du köpt en lägenhet som du sparat till i många år. En dag knackar det på dörren. Där står en representant från staten, som förklarar att du inte får använda köket längre, eftersom det har ett högt kulturellt värde. Köket måste skyddas från slitage", inleder de. 

"Just det vackra köket var en stor anledning till varför du köpte lägenheten. Och givetvis måste du kunna använda köket. Så du begär ersättning för statens ingrepp i din bostad. Men då blir det blankt nej. Staten konfiskerar köket – utan att betala dig en krona för besväret”, fortsätter Erlandsson och Lindahl.

Just detta är vad som sker, men för investeringar i form av skog. Markägare som köpt skog i närheten av fjällen förbjuds nämligen att bruka sin egen skog. Anledningen är att avverkningen kan strida mot intressen som är av betydelse för natur och kultur.

Tidigare har markägaren fått ersättning om staten säger nej till avverkning, men nu har staten stoppat alla ersättningar.

”Familjer som placerat sina besparingar i skogen riskerar bli ruinerade, när de varken kan bruka skogen eller få ersättning för att staten förbjuder avverkning. Att sälja skogen är förstås också svårt. Vem vill köpa skog som inte kan ge någon avkastning?”, skriver C-duon.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har lagt locket på. Han vägrar kommentera det som sker. Nu kräver Erlandsson och Lindahl att han tar bladet från munnen.

”Det håller förstås inte. Nu måste Bucht som ansvarig minister visa att han värnar skogsbruket i Sverige och berätta hur han ser på att staten i praktiken berövar människor den ersättning de enligt lag har rätt till. Tusentals oroliga skogsägare väntar på besked från regeringen”, skriver de.

Läs hela artikeln