Federley: Nätneutraliteten måste skyddas

På torsdag kan nätneutraliteten försvinna i USA.
Fredrick Federley vädjar nu till den amerikanska kongressen att inte låta det ske.
– Det här allvarligt och vi måste agera innan det är för sent, säger Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker.

På torsdag röstar den amerikanska radio- och telestyrelsen FCC om att upphäva lagen som garanterar nätneutraliteten i USA. Går den igenom är oron stor för att det fria internet kan vara ett minne blott. Även i Europa.

Fredrick Federley har varit drivande i EU-parlamentet om att möta hotet. I ett officiellt brev till den amerikanska kongressen vädjar nu Fredrick Federley tillsammans med 146 andra EU-parlamentariker om att kongressen måste köra över FCC:s beslut.

– Tänk att jag har en start-up eller en tjänst som fler och fler vill ha. Om jag försöker ta mig in på den amerikanska marknaden kan de nu se till att den amerikanska motsvarigheten till min tjänst premieras i form av snabbare internet. Alla konsumenter kommer förstås välja den tjänst som går snabbast, säger Fredrick Federley i en intervju i Dagens Nyheter.

Nätneutraliteten ska garantera att internet är fritt från begränsningar. Principen hindrar telekombolagen från att begränsa hastigheten på internettjänster och gynna vissa aktörer. Sedan 2016 skyddas nätneutraliteten i Sverige av en EU-förordning.