Landsbygdskulturen hotas av regeringen

Biografen tvingas stänga efter att momsen chockhöjts – och Alice Bah Kuhnkes landsbygdsfientliga kulturpolitik har därmed skördat sitt första offer. Samtidigt får den som vill avnjuta kultur i Stockholm en statligt subventionerad biljett i handen, skriver tre C-ledamöter.

När den rödgröna regeringen chockhöjde biomomsen från 6 till 25 procent var det många som varnade för att det skulle slå ut små biografer på landsbygden. Inte minst en lång rad biografägare runtom i landet reagerade starkt. De varnade för att deras verksamheter kanske inte skulle överleva skattehöjningen.

De fick tyvärr rätt. Nu har kulturminister Alice Bah Kuhnkes landsbygdsfientliga kulturpolitik skördat sitt första offer. Den 18 mars slår portarna igen till biografen i Gagnef i Dalarna. En småstad blir över en natt betydlig fattigare på kultur. Larmen duggar tätt från biografägare som befarar att de står näst på tur.

Regeringens, och i synnerhet Miljöpartiets, storstadsfixering har hamnat i blixtbelysning i debatten om biomomsen. Man har infört gratis entré på de statliga muséerna i storstäderna, en kostnad som finansieras av höjningen av biomomsen, vilket drabbar de mindre biograferna på landsbygden. Den som vill avnjuta kultur i huvudstaden får en statligt subventionerad biljett i handen, medan man på landsbygden tvingas gräva djupare i plånboken för att kunna gå på bio.

Det är tydligt att man gör skillnad på kultur och kultur. Momsen är fortfarande 6 procent på exempelvis Kungliga Operan eller Dramaten, kulturella nöjesverksamheter i Sveriges folkrikaste region med stora grupper köpstarka kulturkonsumenter. Men vill du se den nya biofilmen om Björn Borg i Höganäs eller Kalix, då ligger momsen på 25 procent. Det är en snedvriden och orättvis ordning. Mönstret är tydligt: Resurser förflyttas från landsbygden till storstan.

Det är inte upprörande att momsen är låg på opera eller teater i Stockholm. Inte alls. Vi unnar dem denna kultur i världsklass. Ju billigare, desto fler som kan ta del av kulturen. Men varför ska biofilm på mindre orter beskattas mer än fyra gånger så mycket? Den frågan har inte Alice Bah Kuhnke svarat på, trots flera år av intensiva protester från både biografägare och biobesökare runtom i landet.

Läs hela debattartikeln i Expressen