Fasa ut engångsartiklar i plast

Det finns över 150 miljoner ton plast i haven och varje år dör en miljon fåglar och fler än 100 000 vattenlevande däggdjur på grund av plastavfallet.
Centerpartiet föreslår nu därför att engångsartiklar i plast ska fasas ut.
– Det är ett stort steg mot ett fossilfritt samhälle och ett sätt att minska nedskräpningen i miljön, säger Rickard Nordin, som intervjuas i TV4.

Nedskräpning med plast är ett gigantiskt problem. Totalt finns det mer än 150 miljoner ton plast i haven. Varje år dör en miljon fåglar och fler än 100 000 däggdjur i vattnet efter att ha ätit eller fastnat i plastavfallet.

– Dessutom kostar det väldigt mycket pengar att städa upp och ser inte särskilt snyggt ut, säger Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson, som intervjuas i TV4 i dag om Centerpartiets förslag.

Sju av de tio vanligaste skräpen i strandnära miljöer och hav är plaster. Det handlar om engångsplaster, som till exempel snabbmatsbehållare, sugrör och plastbestick.

- Därför vill vi sätta in krafttag mot nedskräpningen genom att fasa ut engångsartiklar i plast till 2020. Det är ett stort steg mot ett fossilfritt samhälle och ett sätt att minska nedskräpningen i miljön, säger Rickard Nordin.

Engångsartiklarna kan ersättas med nedbrytbara, fossilfria alternativ.

– Det kommer ju fortfarande finnas behov av sugrör och engångsbestick, så det är viktigt att branschen ställer om och istället använder sig av förnybara produkter baserade på biomassa. Här kommer den svenska skogen spela en stor roll, där råvarorna finns för att producera förnybara alternativ, säger Nordin.

I Storbritannien har man meddelat att man tänker förbjuda flera engångsartiklar i plast för att skydda hav och sjöar. Redan nästa år kan det bli förbjudet med sugrör, bomullstops och omrörare i plast i Storbritannien.

Se inslaget på TV4