Nordin: Öka kollektivtrafiken för att minska klimatutsläppen

Vi behöver öka kollektivtrafiken för att pressa tillbaka klimatutsläppen.
Centerpartiet föreslår nu att man ska kunna använda sitt kort med reskassa över hela landet.
Vi vill även införa en nationell reseplanerare där man kan boka biljett från dörr till dörr - oavsett trafikslag och län.
– Vi vill se krafttag för att öka andelen som åker kollektivt, säger Rickard Nordin, som intervjuas i TV4.

Inrikes transporter står för en tredjedel av Sveriges utsläpp och ska minska med 70 procent till 2030. Regeringens styrmedel räcker inte på långa vägar. Vi behöver bland annat fler bilar som drivs på el och biobränsle – men det behövs ännu fler åtgärder för att dra ned på klimatutsläppen från trafiken.

Ett sätt är att vi åker mer kollektivt. Under Alliansen ökade andelen kollektivtrafik kraftigt, men under den rödgröna regeringen har den utvecklingen stannat av.

Det är dags att få fart på det klimatvänliga resandet igen. Därför vill vi se krafttag för att öka andelen som åker kollektivt.

– Dels vill vi att alla reskassor ska gälla över hela landet. En göteborgare som har ett Västtrafik-kort ska kunna använda det på Norrtågen i Sundsvall eller tunnelbanan i Stockholm, precis som en stockholmare ska kunna använda SL-kortet i busstrafiken i Helsingborg, säger Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin, som intervjuas i TV4 om förslaget.

Vi vill också införa en gemensam reseplanerare för all kollektivtrafik i Sverige och alla trafikslag.
– Där ska du kunna jämföra priser, planera din resa och köpa en biljett som tar dig från dörr till dörr, oavsett vilka län man reser igenom och oavsett vilken typ av kollektivtrafik man reser med, säger Rickard Nordin.

Centerpartiet vill förverkliga förslagen genom att Trafikverket får i uppdrag att genomföra dem.