Höjd kvalitet är vägen framåt för skolorna

Centerpartiet vill se höjda kvalitetskrav och fler lärare i den svenska skolan. Men just nu tas mycket fokus från att diskutera hur svensk skola ska förbättras till att diskutera vem som ska få driva skolorna. Socialdemokraternas vallöfte är nämligen att begränsa valfriheten och stoppa etableringen av nya friskolor.
- Socialdemokraterna ser inte de verkliga problemen i den svenska skolan. Om de skulle lägga ned lika mycket energi på att lösa lärarbristen som de gör på att avskaffa valfriheten, då hade svensk skola kanske på riktigt kunnat förbättras under socialdemokraternas tid i regeringen, säger Anders W Jonsson, vice partiledare (C).

Det går ungefär 300 000 barn och elever i fristående skolor och förskolor. De är barn och föräldrar som själva valt skola utefter sina förutsättningar och behov och som med Socialdemokraternas politik riskerar att vara tvungna att byta skola. Vägen framåt är inte att ta bort alla dessa skolor och begränsa valfriheten, utan att lösa de utmaningar som skolan står inför.

- Alla skolor måste vara bra skolor. Fokus måste ligga på att höja kvalitetskraven och lösa lärarbristen, men för Socialdemokraterna är det viktigare att prata om vem som driver skolorna. De vill lägga ned välfungerande skolor i hela landet vilket skulle drabba hundratusentals elever och föräldrar, säger Anders W Jonsson.