Läs Annie Lööfs ord efter besök i brandutsatta Ljusdal

Det är i allvarliga krislägen som dessa man ser den bästa sidan av Sverige. Medmänskligheten, omtanken, de hårt arbetande, professionella krafterna som släcker bränder, de ideella eldsjälarna som ringer in sovkläder, gödseltankers, ordnar mat och vatten.

Röken var märkbar när jag idag besökte Ljusdal och de omfattande skogsbränderna som härjar och förgör ekonomiska och känslomässiga värden. Som skapar förödelse och förluster.

Jag träffade en av skogens hjältar som efter 26 timmar av brandbekämpning tog sig en burk kolsyrat vatten innan en välförtjänt kall dusch. Jag träffade familjen med tårar i ögonen som fått plocka med sig det viktigaste och låsa om den stora släktgården och evakueras. Kvinnan som räknade in alla madrasser och kuddar som skulle distribueras vidare så att människor har något att sova på för natten. Skogsägare som ser sin skog, förvaltad i generationer, brinna upp. De två som överlevde en allvarlig olycka i räddningsarbetet i veckan och fick räddas av rökdykare.

Den operative chefen Hans Nornholm, hela räddningsledningen med stort stöd från länsstyrelse, kommun, försvarsmakten, hemvärnet, polis och övriga myndigheter, ni gör fantastiska och imponerande insatser - jag vill rikta ett innerligt tack!

Det kommer komma dagar då politiska förslag ska debatteras, då ansvar ska utvärderas, vägen framåt ska förbättras. Då vi ska diskutera de ödesdigra klimatförändringarnas konsekvenser och behovet av förstärkt civilförsvar. Idag är inte en sådan dag. Nu behöver vi lägga våra gemensamma krafter på att se till att de som nu bekämpar skogsbränderna med livet som insats, i hela landet, får de resurser som krävs för att de ska lyckas med sitt uppdrag. En stark nationell krisledning är här helt avgörande.

En känslosam dag på många sätt. Att leda handlar om att vara på plats. Att förstå och att med ögon och öron se och ta del av situationen. Med kunskap ges bättre beslutsunderlag. Dessutom ger det möjlighet att på plats tacka och hylla de som hyllas bör. Tack för det ni gjort, det ni gör och det ni kommer göra de kommande veckorna. Ovärderligt. Modigt. Uthålligt. Och nödvändigt. Tack!