Nio miljarder för ett tryggt Sverige

Nio miljarder extra till polisen, nolltolerans mot småbrott och hårdare straff. Men också en rad förslag för att minska kriminalitetens grogrund och klyftorna.

Plötsligt går larmet och en röd lampa blinkar. Vi är i riksdagen och ska intervjua Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiska talesperson, som ler och förklarar att det är lugnt. Det inte är något brandlarm utan en signal om att det snart är dags för regeringens frågestund.

En passande inledning, vi är här för att prata om trygghet och säkerhet.

– Vi ser en ökande klyfta i Sverige de senaste åren, där otrygga områden har blivit ännu mer otrygga. Den här sprickan kan gå mellan olika kommuner, olika städer men också mellan olika stadsdelar. Så kan vi inte ha det. Var man än bor i Sverige ska man känna trygghet och veta att polisen finns nära. Därför gör vi en historiskt stor satsning och avsätter nio miljarder kronor extra till polisen under tre år. Vi satsar dessutom ytterligare en miljard till rättsväsendet, säger Johan Hedin. Han fortsätter:

– Det finns tre olika områden där vi ser oroväckande tendenser. Sexualbrotten, bedrägerierna och gängkriminaliteten. För att möta detta sätter vi in ett helt batteri med åtgärder. Vi föreslår hårdare straff för våldtäkter, bekämpa stöldligor som härjar på landsbygden och att affärerna ska kunna porta bråkstakar och kriminella element.

– Än en gång, vi har ett helt batteri med åtgärder, säger Johan Hedin och skjuter över en lista på fyra tättskrivna papper som berör allt från #metoo till att öka tullens befogenhet att hindra stöldgods från att föras ut ur landet.

– Men, säger Johan Hedin, det handlar inte bara om mer resurser och hårdare straff utan också om en mental förändring. I vintras presenterade jag och Annie förslag på hur man gör polisen mer effektiv.

– Vi tycker att bland annat att man ska ha mycket bättre uppföljningar och att de polischefer som inte når upp till sina resultat kanske ska göra annat i stället? Vi vill ha nolltolerans mot brott, även det som ibland kallas för ”småbrott”, eftersom varje kriminell ”karriär” börjar med sådana.

– Metoderna med nolltolerans har redan framgångsrikt använts i New York under flera år, låt oss då göra samma sak i Sverige, säger Johan Hedin och fortsätter:

– Jag märker att jag nu har pratat mycket om straff. Men det är viktigt att komma ihåg att näst bästa sättet att undvika nya brott är att rehabilitera brottslingar. Det är därför som det är så viktigt att vi också satsar på Kriminalvården. Och det absolut bästa sättet att minska brottsligheten, är att minska utanförskapet, satsa på skolorna och se till att unga människor inte begår sitt första brott.

18 framåtriktade C-förslag för trygghet nära dig

 1. Historiskt hög satsning på polisen – nio miljarder på tre år.
 2. Ytterligare en miljard till rättsväsendet.
 3. Nolltolerans mot småbrott.
 4. Tydlig resultatuppföljning.
 5. Ansvarsutkrävande chefer.
 6. Vänd utvecklingen i utsatta områden med Falkenbergsmodellen.
 7. Den som upprepat allvarligt missköter sig i en affärslokal ska efter domstolsprövning kunna portas från affären.
 8. Inför nytt brott för den som bryter sig in i människors hem, med minst ett års fängelse som straff.
 9. Fler poliser i hela landet.
 10. Inför nytt barnmisshandelsbrott som inkluderar både fysisk och psykisk misshandel.
 11. Hårdare straff för grova brott.
 12. Underlätta för kriminella att starta ett nytt liv.
 13. Inrätta beredskapspolis som kan bistå polisen vid exempelvis terrordåd.
 14. Högre löner till polisen och bättre arbetsvillkor.
 15. Minska direktavskrivningarna, i dag 50 procent av de 1,5 miljoner brott som anmäldes.
 16. Hårdare straff för inbrott.
 17. Ge tullen större befogenheter att stoppa utsmuggling av stöldgods.
 18. Gör vapensmuggling till ett eget brott, med hårdare straff.